Türr IstvánMadách Imre íróKós Károly építész, íróMikszáth Kálmán író, képviselőKardos János hortobágyi számadó csikósMóricz Zsigmond íróRózsa Sándor betyárKocsis Antal gazdálkodó, Szany.Kun gazdaPuskás TivadarFazekas MihályKrúdy Gyula

ii.haromszeki


II. Háromszéki Bajuszverseny

A másodszor megrendezett székely bajuszversenyen Sepsiszentgyörgyön április 25-én a leghosszabb bajusszal a tavalyi győztes, a tusnádfürdői Zsigmond Mihály érkezett. A legeredetibb székely bajusz címet a gelencei Lukács János érdemelte ki, második az alsócsernátoni Ráduly József , harmadik pedig a múlt évi győztes, a zabolai Harai Ernő lett. Ők négyen a IV. Kunsági Bajuszfesztivál díszvendégeiként mérkőznek meg a nemzetközi bajuszversenyen május 22-én Kiskunfélegyházán.

A magyar bajusz ünnepe - Háromszéken

A bajusz legfontosabb jellemzője, hogy van — hangzott el a második alkalommal megrendezett Szent György-napi bajuszversenyen. Idén tíz, ajakszőrzetére büszke versenyző nevezett a versenybe, hogy a négytagú, szintén bajuszt viselő zsűri — Szilágyi Péter Budapestről, a Magyar Bajusztársaság elnöke, a bajuszhonlap szerkesztője, maga is többszörös díjazott, Tamás Sándor megyeitanács-elnök és Bagoly Miklós, a vállalkozói szövetség elnöke, valamint Varga Mihály kiskunsági bajuszkirály — igényes értékelésének alávesse magát. Mindannyian bemutatkoztak, volt, aki szemléletes történettel érzékeltette, hogy miért fontos számára az arc eme ékessége, Varga Mihály pedig Ádám és Éva történetébe ágyazva, ízes kunsági tájszólásban mesélte el, hogy a bajusz az ősbűn óta határozza meg, ki az úr a házban.

Végül Szilágyi Péter zsűrielnök két kategóriában hirdetett győztest: a legszebb székelymagyar bajusz versenyét a gelencei Lukács János nyerte, második lett Ráduly JózsefCsernátonból, harmadik pedig a tavalyi kategóriagyőztes, a zabolai Harai Ernő. A leghosszabb bajusza ismét Zsigmond Mihály nak volt, a helyszíni mérés szerint 62 centiméteres ékessége méltán aratott elismerést.

Ferencz Csaba – Háromszék

A Határok nélkül című rádiós műsor, melyben a II. Erdélyi Bajuszversenyről hallhatunk híradást.

Link

 

 

Járomi Zsolt
Kiss Mátyás fafaragó
Szabó SándorSzentpétery István - koronaőrSzilágyi Péter - alapító tagVarga Mihály, Kunsági Bajuszkirály, dudás és mesemondó, BugacAmbrus Kristóf, Kunsági Bajuszkirály, EB 2. , gólyalábas, Sátoraljaújhely Gulyás László vándormuzsikusBóta András, EB. 2. hagyományőrző huszárCsepin Péter hö.huszárSzabó Vata Mezőföld szabad hajdújaPavuk LászlóGerencsér ZsoltHajda ZsigaZsolnai GáborBalanyi ZsoltRajnai DonátSzentpály ImreMudry PéterBajkai IstvánSimándi LászlóBenis MiklósKádár FerkóSólyom FerencMagi Imre
Papp Ernő
Jánváry Zoltán
Balog Ádám
Fejér Imre
Jakab Zsolt
Rácz Kristóf László
Hamar József