Türr IstvánMadách Imre íróKós Károly építész, íróMikszáth Kálmán író, képviselőKardos János hortobágyi számadó csikósMóricz Zsigmond íróRózsa Sándor betyárKocsis Antal gazdálkodó, Szany.Kun gazdaPuskás TivadarFazekas MihályKrúdy Gyula

mustra


Az idén is remekül sikerült Gyulaffy Napok Csobáncért   három napos várjáték zárónapján rendeztük meg a II .   Gyulaffy Mustrát.   Ezen a XVI-XVII. századi katonai hagyományőrzőknek kiírt versenyen a nemzetközi bajusz-és szakállversenyek mintájára fejszőr, ruhaviselet és fegyver kategóriákban szakértő zsűri értékelte a vitézeket, elsősorban a korhűség szempontjából.

 

II . Gyulaffy Mustra - Gyulaffy Napok Csobáncért

Az idén is remekül sikerült Gyulaffy Napok Csobáncért három napos várjáték zárónapján rendeztük meg a II Gyulaffy Mustrát. Ezen a XVI-XVII. századi katonai hagyományőrzőknek kiírt versenyen a nemzetközi bajusz-és szakállversenyek mintájára fejszőr, ruhaviselet és fegyver kategóriákban szakértő zsűri értékelte a vitézeket, elsősorban a korhűség szempontjából. >>>

A zsűri hét tagból állt: Hangody László történész, Dr. Hidán Csaba László régész-történész, Dr. Somogyi Győző történész, Csepin Gabriella viseletvarró vitézfeleség, Sárközi Árpád hagyományőrző vitéz, Lőrincze Tibor fegyverkovács és Szabó Vata történész. A számvizsgáló jegyző és oklevélíró Deák Emese volt, a mustrát Szilágyi Péter vezette-konferálta.

A versenyre idén négy egyesület tíz versenyzője nevezett, akik sorszámozott tanusítványt kaptak arról, hogy a II. Gyulaffy Mustrán teljes díszben és fegyverben megjelentek. A részmustrák helyezettjei a díszes oklevél mellett idén is Csanádi Tibor karcagi ötvösmester által készített dolmánygomb díjakat kaptak.

A fejszőr mustrát Gerencsér Zsolt nyerte, második Csepin Péter (mindketten Bakonyi Poroszkáló), harmadik Rácz Tamás (Salföldi Kopjások).

A ruhaviseletek versenyében Zsolnai Gábor (Bakonyi Poroszkáló) 50 ponttal lett az első, második Szendefi Márton (Bornemissza János Hagyományőrség), aki a korszak török janicsárviseletében lépett fel, és harmadik Csepin Péter.

A fegyvermustrán Zsolnai Gábor ismét maximális pontszámot kapott és nyert. Csepin Péter fél pont különbséggel lett második. A harmadik helyen holtverseny alakult ki: Szendefi Márton és Nagy Károly (Gyulaffy Bandérium) egyaránt 46,5 pontot kapott. A zsűri tanácskozás után Szendefi Mártont hirdette ki harmadikként, ő kapta a bronz dolmánygomb díjat.

Az összesített pontszámok alapján Gyulaffy Dali Kapitánya címet, és a Lőrincze Tibor által készített alkarvértet Zsolnai Gábor nyerte. Gyulaffy Dali VicekapitányaGábor poroszkálótársa Csepin Péter lett, aki egy ezüst övrevaló csanakot nyert. A harmadik helyért a fegyvermustra holtversenye ismétlődött meg. A zsűri hosszas tanácskozás után Szendefi Mártont hirdette ki Gyulaffy Dali Hadnagyaként, aki megkaphatta a Berényi Sándor kovácsolta övbevaló kést. Nagy Károly helybéli versenyző, aki kétszer is holtversenyben lett harmadik, egy lelkes néző vígaszdíját kapta.

Czanka Angelika fotói a mustráról

Részletes eredmények Gyulaffy mustra 2010.pdf

 
  
  
 
 

__________________________________________________________

Gyulaffy Napok Csobáncért - Gyulaffy Mustra 2009

Az idén hatodik alkalommal megrendezett Gyulaffy Napok Csobáncért 
www.csobancvar.hu ) várjátékok keretében 2009. július 19-én Gyulakeszin első alkalommal rendezték meg a Gyulaffy Mustraelnevezésű fejszőr, viselet és fegyver versenyt a XVI-XVII. századi katonai hagyományőrzők részére.

Az I. Gyulaffy Mustrán hat hagyományőrző csapat 14 hagyományőrző vitéze vállalta a megmérettetést.

A zsűri hét tagból állt: Somogyi Márton festőművész, kopjás vitéz, Somogyi Győző történész, festőművész, Kövesdy Zsuzsanna újságíró, Csepin Gabriella vitézfeleség és viseletvarró, Szilágyi Péter hagyományőrző huszár, Szabó Vata történész, szabad hajdú és Lőrincze Tibor fegyverkovács. A zsűri a nemzetközi bajusz és szakáll versenyek szabályai szerint pontozott.

A török hódoltsági kor hagyományőrző vitézei három részmustrán álltak a zsűri elé. A részmustrák helyezettjei arany, ezüst illetve bronz dolmánygomb díjat kaptak.

Először a haj-, bajusz- és szakállviselet vizsgázott. 1. Ambrus Kristóf hegyaljai kuruc hagyományőrző lett, csaknem félméteres bajuszával, 2. Bóta András, 3. Gerencsér Zsolt, mindketten a várpalotai Bakonyi Poroszkálók tagjai.

A viselet mustrán a zsűri a vitézek ruházatának korhűségét, mívességét és szépségét pontozta. 1. Szalka Balázs, 2. Bóta András, 3. Szilágyi Szabolcs, mindhárman Bakonyi Poroszkálók.

A harmadik részmustrán a fegyverek vizsgáztak. Szalka Balázs ebben a számban is a legtöbb pontot kapta a zsűritől, második Kovács Sándor gyulakeszi muskétás, saját készítésű fegyverével, harmadik a Gyulaffy Bandérium kapitánya, Németh Gyula lett.

A három részmustra összesített pontszámai alapján a hirdette ki a zsűri a mustra összesített eredményét. A Gyulaffy Dali Kapitánya címet és egy damaszkolt övbe való kést Szalka Balázs érdemelte ki. A második, így Gyulaffy Dali Vicekapitány cím és egy fokosbárd díjazottja Bóta András , a harmadik, Gyulaffy Dali Hadnagya és egy fegyveröv Szilágyi Szabolcs lett. A negyedik ötödik helyen holtversenyben Rácz Tamás Balatonfelvidéki Radetzky huszár és Kovács Krisztián a Gyulaffy Bandérium tagja osztozott. Hatodik Németh László , a Gyulaffy Bandérium, hetedik Gerencsér Zsolt , a Bakonyi Poroszkáló vitéze lett.

A díjakat Németh Gyula a Gyulaffy Bandérium kapitánya és a Csobáncvár helyreállításáért létrehozott rendezvény házigazdája adta át.

 

Járomi Zsolt
Kiss Mátyás fafaragó
Szabó SándorSzentpétery István - koronaőrSzilágyi Péter - alapító tagVarga Mihály, Kunsági Bajuszkirály, dudás és mesemondó, BugacAmbrus Kristóf, Kunsági Bajuszkirály, EB 2. , gólyalábas, Sátoraljaújhely Gulyás László vándormuzsikusBóta András, EB. 2. hagyományőrző huszárCsepin Péter hö.huszárSzabó Vata Mezőföld szabad hajdújaPavuk LászlóGerencsér ZsoltHajda ZsigaZsolnai GáborBalanyi ZsoltRajnai DonátSzentpály ImreMudry PéterBajkai IstvánSimándi LászlóBenis MiklósKádár FerkóSólyom FerencMagi Imre
Papp Ernő
Jánváry Zoltán
Balog Ádám
Fejér Imre
Jakab Zsolt
Rácz Kristóf László
Hamar József