Türr IstvánMadách Imre íróKós Károly építész, íróMikszáth Kálmán író, képviselőKardos János hortobágyi számadó csikósMóricz Zsigmond íróRózsa Sándor betyárKocsis Antal gazdálkodó, Szany.Kun gazdaPuskás TivadarFazekas MihályKrúdy Gyula

Magyar bajusz ünnep Kiskunfélegyházán hetedszer


Magyar bajusz ünnep Kiskunfélegyházán hetedszer

Május 22-én és 23-án rendezhettünk hetedik alkalommal Bajuszfesztivált Kiskunfélegyházán. Péntek délután a Kiskun Múzeumban megnyitottuk Kunkovács László Kossuth díjas etnográfus hortobágyi pásztoréletet bemutató fotokiállítását, természetesen számos nagyszerű bajuszos pásztor portréjával. Ezután került sor az első tudományos bajusz konferenciára, melyen öt bajusz témájú előadás hangzott el. Mészáros Márta múzeumigazgató a kiskunfélegyházi ’48-as honvéd veteránokról 1902-ben készült felvételt és a rajta látható 18 bajuszos férfi életútját vázolta. Bajkai István a bajuszápolásról és a bajusz pedrőről beszélt. Szilágyi Péter a bajusz anyanyelvi lenyomatát mutatta be, hatszáz fölötti bajusz jelző gyűjteményét, és a bajusszal kapcsolatos szólás mondásokat. Simándi László etnográfus prezentációja a férfi ékességekről szólt, természetesen kiemelt hangsúllyal a bajuszon. Végül Somogyi Győző történész és festőművész a korai bajuszábrázolások értelmezési problematikájáról beszélt.

Az este moldvai csángó zenével hangosított közös vacsorán üdvözöltük az eseményre sokadszor ellátogató nagyszámú német és osztrák vendégünket.

Az igazi bajuszünnep hivatalos megnyitója szombat délelőtt volt, az esős idő miatt a Petőfi Sándor Könyvtárban. Itt is nyílt egy kiállítás a Kiskunfélegyháza bajuszos múltját bemutató 100-150 éves fotográfiákból.

A délutáni program a bajuszosok felvonulásával kezdődött. Az időjárás bajuszbarátra fordult, elállt az eső, néha még a nap is kisütött. A Langaléta Garabonciások és a Feltrei Zászlóforgatók vezették a bajuszos menetet.

A nemzetközi bajuszversenyre az esős időjárás ellenére 46-an neveztek. Három kategória volt a bajuszosoké és leginkább a nagyszámú német vendégünk kedvéért egy a szakállat is viselőké. Ezen kívül első alkalommal rendeztünk bajuszfesztáv versenyt, az igazán nagy bajuszt viselőknek.

A szakállasok bajuszversenyét a holtverseny miatti újrapontozás után a szakállából is bajuszt formáló Norbert Topf nyerte meg, szőrszálnyival megelőzve a szőrszobrászat sokszoros világbajnokát, Jürgen Burkhardtot.

A kifent bajszok versenyében a Magyar Bajusz Társaság tagjai taroltak: első Balog Ádám, második Szalka Balázs és harmadik Simándi László lett.

A természetes, tehát kencefice nélküli bajuszok versenyét a verhetetlennek tűnő sokszoros világbajnok Wolfgang Schneider nyerte, második a miskolci Jakab Zsolt lett, harmadik Balanyi Zsolt Kecskemétről.

A pedrőt, lakkot és egyéb titkos szereket is használók a magyar bajusz kategóriában akasztottak bajszot, olyannyira, hogy az első pontozás után hármas holtverseny alakult ki. A végső sorrendben Ézsiás Vencel hagyományőrző huszár (sz)őrnagy végzett az első helyen, megelőzve a szám világbajnokát, Járomi Zsoltot. Harmadik helyen Ambrus Kristóf korábbi bajuszkirály végzett.

Az első alkalommal meghirdetett bajuszfesztáv versenyt Ambrus Kristóf könnyedén megnyerte 38 cm-re kifent bajszával. Második Járomi Zsolt, harmadik Bajkai István lett.

A bajuszkirály választáson a bajuszkategóriák legjobb magyar versenyzői és a korábbi évek négy bajuszkirálya állt a zsűri elé. A hét tagú zsűri hosszas tanácskozás után kihirdette a 2015. év Kunsági Bajuszkirályát, aki immáron harmadszor, a székely Szentpétery István lett.

További képek

Járomi Zsolt
Kiss Mátyás fafaragó
Szabó SándorSzentpétery István - koronaőrSzilágyi Péter - alapító tagVarga Mihály, Kunsági Bajuszkirály, dudás és mesemondó, BugacAmbrus Kristóf, Kunsági Bajuszkirály, EB 2. , gólyalábas, Sátoraljaújhely Gulyás László vándormuzsikusBóta András, EB. 2. hagyományőrző huszárCsepin Péter hö.huszárSzabó Vata Mezőföld szabad hajdújaPavuk LászlóGerencsér ZsoltHajda ZsigaZsolnai GáborBalanyi ZsoltRajnai DonátSzentpály ImreMudry PéterBajkai IstvánSimándi LászlóBenis MiklósKádár FerkóSólyom FerencMagi Imre
Papp Ernő
Jánváry Zoltán
Balog Ádám
Fejér Imre
Jakab Zsolt
Rácz Kristóf László
Hamar József