Türr IstvánMadách Imre íróKós Károly építész, íróMikszáth Kálmán író, képviselőKardos János hortobágyi számadó csikósMóricz Zsigmond íróRózsa Sándor betyárKocsis Antal gazdálkodó, Szany.Kun gazdaPuskás TivadarFazekas MihályKrúdy Gyula

Bajuszverseny Nagyvókonyán


Bajuszverseny Nagyvókonyán

2012. augusztus 26-án megrendezésre került a X. Országos Bio Főzőverseny és Pásztortalálkozó a hortobágyi Nagyvókonyán, Rózsa Péter biogazda tanyáján. A jubiláló rendezvény keretén belül került sor az I. Hortobágyi Bajuszversenyre.

A versenyzők toborzás útján lettek felkérve a versenyen való részvételre, de természetesen hirdetve is volt a nap folyamán a bajuszszemle és a jelentkezés lehetősége. A verseny kezdetén, sőt még közbe is becsordogált pár új bajuszfitogtató, így a végső jegyzék 34 kiadott sorszámot mutatott. Ám az előzetesen verbuváltakból kilencen végül nem jelentek meg a verseny helyszínéül szolgáló, a fák árnyékába helyezett kis színpadon - ki elment addigra, ki más okból. Így 25 versenyző jelent meg a megmérettetésre. Ezek jó fele ma is aktív pásztor volt, emellett kézművesek, hagyományőrzők alkották a derékhadat, valamint a házigazda is időt szakított, hogy bio-bajuszát megmutassa.

A versenyre egy legényke is befutott rajzolt kaczkiás bajusszal, egy vókonyai csikós pedig lova hátán érkezett a színpadhoz a mustra közbe.
A zsűri három tagból állt: Dr. Vajda Mária Phd néprajzkutató, a debreceni Déri Múzeum főmuzeológusa; Bajsza-Nagy Balázs MBT tag és Balanyi Zoltán MBT tag. Jegyző: Schaáf Noémi, szervező-lebonyolító, "konferansz": Simándi László. A pontozás az időkorlát és az egyszerűség kedvéért nem nyíltan zajlott, hanem a zsűritagok az adott bajusz szemrevételezése után a jegyzőnek diktálták a megítélt pontszámot, aki a pontozólapra vezette azokat. Természetesen a bajusz mellett a hozzá tartozó fizimiska, viselet és kiállás is szempont volt a pontozásban.

A bajszosok felsorakozása, köszöntése és a versenyrendszer bemutatása után Vajda Mária néprajzi igényességgel és női lelkesedéssel méltatta a Magyar Bajuszt. A szemlét a rendezvény rengeteg látogatója közül igen sokan megtisztelték jelenlétükkel, a versenyző bajszokat pedig a közönség tisztelte meg és biztatta nagy tapsokkal, ovációkkal és vidám hangulattal. A verseny gördülékenyen, gond nélkül zajlott le. A díjazottak elismerő oklevélben részesültek. A helyezések:

I.   Sáfián Tibor juhász, Kóróssziget
II.  Sáfián László juhász, Hajdúsámson
III. Csanádi Tibor ötvös, Karcag

Különdíjjal értékelte a zsűri Németi János betyáros tekintetű balmazújvárosi gulyást.

Ezúton, e formában is szeretném megköszönni a részvételt, a segítséget, a munkát Bajsza-Nagy Balázsnak (Újkígyós) és Balanyi Zoltánnak (Kecskemét), akik magánúton képviselték a Magyar Bajusztársaságot. Tisztelet és hála nekik amiért így igazították nyárvégi programjukat, leküzdve távolságot, kánikulát és az egyéb tényezőket!

Ízelítőül néhány kép az eddig befutottak közül, a helyzettekről, a résztvevőkről. A fotókat Gál Attila készítette.

Csanádi Tibor átveszi a harmadik helyezettnek járó oklevelet
Csanádi Tibor átveszi a harmadik helyezettnek járó oklevelet


Sáfián László, a második helyezett oklevelével, kislányával, és oroszlánosra nyírt kutyájával
Sáfián László, a második helyezett oklevelével, kislányával, és oroszlánosra nyírt kutyájával


Sáfián Tibor, az első helyezett átveszi az elismerő oklevelet
Sáfián Tibor, az első helyezett átveszi az elismerő oklevelet


Németi János átveszi a különdíj-oklevelet
Németi János átveszi a különdíj-oklevelet


A zsűri és a jegyző
A zsűri és a jegyző

Járomi Zsolt
Kiss Mátyás fafaragó
Szabó SándorSzentpétery István - koronaőrSzilágyi Péter - alapító tagVarga Mihály, Kunsági Bajuszkirály, dudás és mesemondó, BugacAmbrus Kristóf, Kunsági Bajuszkirály, EB 2. , gólyalábas, Sátoraljaújhely Gulyás László vándormuzsikusBóta András, EB. 2. hagyományőrző huszárCsepin Péter hö.huszárSzabó Vata Mezőföld szabad hajdújaPavuk LászlóGerencsér ZsoltHajda ZsigaZsolnai GáborBalanyi ZsoltRajnai DonátSzentpály ImreMudry PéterBajkai IstvánSimándi LászlóBenis MiklósKádár FerkóSólyom FerencMagi Imre
Papp Ernő
Jánváry Zoltán
Balog Ádám
Fejér Imre
Jakab Zsolt
Rácz Kristóf László
Hamar József