Türr IstvánMadách Imre íróKós Károly építész, íróMikszáth Kálmán író, képviselőKardos János hortobágyi számadó csikósMóricz Zsigmond íróRózsa Sándor betyárKocsis Antal gazdálkodó, Szany.Kun gazdaPuskás TivadarFazekas MihályKrúdy Gyula

Bajuszápolás hajdan és ma


BAJUSZKÖTŐ, BAJUSZKEFE, BAJUSZPEDRŐ
a bajuszápolás kellékei hajdan és ma

„A nincs , az egy baj, a van, az pedig sok”, tanítja Berecz András jeles bajuszos mesemondónk. Így van ez természetesen a bajusszal is. Különösen ma, amikor hazánkban a bajuszápolás kellékei alig-alig szerezhetők be. Bajuszpedrő , e hajdan messze földön híres hungarikum előállításával tudomásunk szerint mindössze ketten kísérleteznek hivatásszerűen. A hagyományőrző huszárok között is elterjedt egy régi recept, mi szerint némi birkafaggyú, méhviasz és levendulaolaj megfelelő arányú elegyítésével lehet előállítani a bajuszt egész nap a kívánt formában tartó pedrőt. Bajuszkefét egyetlen ecset- és kefekészítő kínál, - 1001 Kefe Bt. - bajuszkötőért pedig egyenlőre külföldre kell utazni.

Bajuszkötő - anno

Nem így volt ez régen. Nézzék meg hányféle bajuszkötő fért meg a piacon: volt itt kérem hajdúsági, magyar, nemzeti, nemzetközi, reform meg császári bajuszkötő.

És ma? Ma bizony semmi, nem tudunk bajuszkötőt készítőről, vagy azt árusító helyről.

Bajuszpedrő - anno és ma

Közkedvelt magyar bajuszpedrő - fehér, barna és fekete
Még eddig minden egyéb pedrők között a legkitünőbbnek ismertetett el, mellyért is a fentebbi név alatt kapható; jelesb tulajdonai, hogy soha ki nem szárad, de mindamellett a czélnak kellőleg megfelel, a bajusz szálait szaporitja és növeszti, s még minden eddig imertek között a legolcsóbb is (egy dobosz, melly 1 1/2 latot tartalmaz, 35 ujkr.). Azon urak, kik bizományban birni kivánnak, kéretnek, bérmentes leveleiket alulirtnak beküldeni, valamint pénzösszegek is bérmentve kéretnek.
Royko V., gyógyszerész T.-Ujlakon.
Hirdetés a Vasárnapi Újságban

Bajuszpedrő

Viasz, zsír és velencei terpentin összeolvasztása és elkeverése útján kapott - eredetileg magyar- kozmetikus készítmény. Viaszt fehéret vagy sárgát használnak. A zsír helyett esetleg vajat v. olajat, a terpentin helyett kopaivabalzsamot v. damár-gyantát alkalmaznak A B.-t illóolajokkal s perubalzsammal szagosítják. Különféle színüre megfestve árulják. Nálunk a tiszaujlaki bajuszpedrő a legismertebb. Az ú. n. magyar bajuszpedrő úgy készül, hogy viaszt, gummi s szappanport, vízzel enyhén megmelegítenek és a megolvadt tömeget a kihűlésig folytonosan kevergetik, hogy a viasz igen apró csöppecskékre oszoljék szét. A B.-nek ezt a fajtáját zárt edényekben kell tartani, mert a levegőn kiszárad s megkeményedik.

Forrás: Pallas Nagylexikon

…Amikor a 17. századi Franciaországban a borotva áldozataivá váltak a szakállak, a férfiúi dísz csak a királyi elitcsapatok katonái arcán marad meg - egy bajusz erejéig. A 19. század pedig változatos formájú bajuszokat termett. A kackiás, pödrött huszárbajusz vagy a lekonyuló, mélabús Madách-bajusz, a bozontos rozmárbajusz vagy a harcsabajusz következtetni engedett viselőjére. Alakításukhoz igénybe kellett venni a bajuszkefét és a jóféle bajuszpedrőt. A peckes, felfelé álló végű Vilmos-bajusz elkészítéséhez például a német császár borbélya, Haby mester, olyan bajuszkötőt készített, amely - ha éjjel is viselték - garantálta a megkívánt hajlásszöget…

Sulinet

Egy alkalommal III.Napóleon császár karácsonyi ajándékai között ott szerepelt egy doboz eredeti tiszaújlaki bajuszpedrő is. Annyira kiváló minőségűnek bizonyult, hogy attól kezdve – amíg csak pödörhette feltűnően nagy és vízszintes szerteágazó bajuszát – mindig tiszaújlaki bajuszpedrőt használt.

Csanády féle Karczagi Pedrő
Kemendi Ágnes pedrője
Huszárbajusz vax

A világra szóló bajusz és bajuszpedrő hegemónia után bizony elég szegényes a mai hazai kínálat, nem csoda, ha ilyen cikkek jelennnek meg: Bajuszpödrő helyett balzsamot használnak .

.....és néhány külföldi termék, legtöbbjüket még ma is magyar bajuszpedrőnek nevezik.

A legteljesebb ma kapható pedrők listája az 1947-ben a londoni Winsdor Pubban alapított Hanlebar Club honlapján található: http://www.handlebarclub.co.uk/wax/morewax.shtml .

Bajuszkefe

A mai hazai bajuszkefe kínálat skálája se túl széles, az interneten egyetlen ecset- és kefekötő cégnél találtunk bajuszkefét.

Munkácsy Mihály bajuszkeféje
Bajuszkefe és bőrtokja
Mai külföldi bajuszfésű és kefe

Járomi Zsolt
Kiss Mátyás fafaragó
Szabó SándorSzentpétery István - koronaőrSzilágyi Péter - alapító tagVarga Mihály, Kunsági Bajuszkirály, dudás és mesemondó, BugacAmbrus Kristóf, Kunsági Bajuszkirály, EB 2. , gólyalábas, Sátoraljaújhely Gulyás László vándormuzsikusBóta András, EB. 2. hagyományőrző huszárCsepin Péter hö.huszárSzabó Vata Mezőföld szabad hajdújaPavuk LászlóGerencsér ZsoltHajda ZsigaZsolnai GáborBalanyi ZsoltRajnai DonátSzentpály ImreMudry PéterBajkai IstvánSimándi LászlóBenis MiklósKádár FerkóSólyom FerencMagi Imre
Papp Ernő
Jánváry Zoltán
Balog Ádám
Fejér Imre
Jakab Zsolt
Rácz Kristóf László
Hamar József