Türr IstvánMadách Imre íróKós Károly építész, íróMikszáth Kálmán író, képviselőKardos János hortobágyi számadó csikósMóricz Zsigmond íróRózsa Sándor betyárKocsis Antal gazdálkodó, Szany.Kun gazdaPuskás TivadarFazekas MihályKrúdy Gyula

Egy rádió beszélgetés és egy honlapolvasói levél


Egy rádió beszélgetés és egy honlapolvasói levél

Tisztelt Honlap! Tisztelt Bajszos Urak!

A Kossuth Rádióban elhangzott riport kapcsán kerestem meg oldalukat, amelyet gyönyörködve olvasgattam végig.
Az egyik cikkben azon morfondírozik a szerző, hogy a "kackiás" melléknév vajon honnan származik. Engedjék meg, hogy megosszam önökkel az én értelmezésemet!
Ahogy a cikk címe is "cz"-vel írta (nagyon helyesen) a szót, a jelentése ebből az alakból már könnyen megfejthető. Ugyanis a XVIII-XIX. században a "cz" nem a ma használatos "C" hangot jelölte, hanem a mai "CS" hangot. Elég csak a cz-t tartalmazó családnevekre gondolni. Mint mondjuk pl. a "Kozicz", amely 200 évvel ezelőtt "kozics"-ként hangzott, ezzel felfedve a családnév délszláv eredetét.
Ha most a kackiást 200 évvel ezelőtti kiejtéssel ejtjük ki - kacskiás - máris megfejtettük a szót.

 A Czuczor-Fogarasi féle A magyar nyelv értelmező szótára III. kötete
(http://budahazijudit.hu/magyar-szo/irasok-a-magyar-nyelvrl/184-a-czuczor-fogarasi-szotar-) több formáját is megadja a kifejezésnek, mindenhol a "kacs" szótőre (pl. kacskaringós), mint alapelemre visszafejtve a kifejezéseket.
Azaz, ezek szerint teljesen érthető a kackiás, amely annyit tesz, hogy: kacsszerűen csavarodó, kacshoz hasonló, [ezért:] bonyolult, rafinált - s ebből származik a további jelentés; azaz divatozós, piperkőc, elegánsan öltözködő, stb.
Tehát, a "kackiás" szavunk is - természetesen - magyar eredetű és gyönyörű emléke a magyar szépészetnek.
További sikeres magyar bajusz propagálást, s ezen keresztül a magyar hagyományok további hatékony ápolását és a Jóisten, a Magyarok Istene áldását kívánom Önöknek és munkájuknak!
Remélem, hogy ezt a magam eszközeivel segíthettem!

     Tisztelettel:
     Dr. Nagy Csaba Attila

Köszönjük szépen az értékes hozzászólást!

Járomi Zsolt
Kiss Mátyás fafaragó
Szabó SándorSzentpétery István - koronaőrSzilágyi Péter - alapító tagVarga Mihály, Kunsági Bajuszkirály, dudás és mesemondó, BugacAmbrus Kristóf, Kunsági Bajuszkirály, EB 2. , gólyalábas, Sátoraljaújhely Gulyás László vándormuzsikusBóta András, EB. 2. hagyományőrző huszárCsepin Péter hö.huszárSzabó Vata Mezőföld szabad hajdújaPavuk LászlóGerencsér ZsoltHajda ZsigaZsolnai GáborBalanyi ZsoltRajnai DonátSzentpály ImreMudry PéterBajkai IstvánSimándi LászlóBenis MiklósKádár FerkóSólyom FerencMagi Imre
Papp Ernő
Jánváry Zoltán
Balog Ádám
Fejér Imre
Jakab Zsolt
Rácz Kristóf László
Hamar József