Türr IstvánMadách Imre íróKós Károly építész, íróMikszáth Kálmán író, képviselőKardos János hortobágyi számadó csikósMóricz Zsigmond íróRózsa Sándor betyárKocsis Antal gazdálkodó, Szany.Kun gazdaPuskás TivadarFazekas MihályKrúdy Gyula

Hírek


Bajuszt, tisztességest!
Honlapunk célja a magyar bajusz és a bajuszviselő magyarok múltjának és jelenének bemutatása. A hagyománytisztelő bajuszviselet népszerűsítésével is segíteni szeretnénk a megtépázott magyar önbecsülés és az egészséges nemzeti büszkeség helyreállítását.
Mert nem csak szőr a magyar bajusz
A honlapon közölt képek és szövegek csak a szerkesztők engedélyével másolhatók, vagy használhatók fel.
© Szilágyi Péter szerkesztő és Szalka Balázs webmester
A Magyar Bajusz Társaság a facebook-on is elérhető!


G-Mester küldeményeként feljegyezhettük a 249. bajusz fajtát, a pamacs bajuszt. Izgatottan várjuk a 250. bajusz elnevezést, vagy jelzőt. A beküldőnek egy bajuszkefét küldünk ajándékba!


A legkorábbi ismert bajuszábrázolás egy
Kr.e. 300 körül Pazyrykban készített szkíta
nemeztakarón maradt fenn: egy borotvált
arcú 
kackiás bajuszt és üstökre nyírt hajat
viselő 
szkíta lovas íjász férfit büszkén valljuk 
ősi bajuszos 
rokonunknak.


II. Jászsági Bajuszmustra

A Magyar Bajusz Társaság 12 tagja volt ott Jászkiséren, a II. Jászsági Bajuszmustrán. A mustrára 9 bajuszos nevezett, akik közül 7-en álltak a színpadra. A Jász bajuszosokból álló zsűri - Járomi Zsolt háromszoros magyar-bajusz világbajnok, Jánváry Zoltán grafikusművész, Molnár János festőművész és Kiss Mátyás matyó fafaragó népművész, vicevilágbajnok - hosszú tanakodás után a 3-as sorszámmal nevező STOSZEK ISTVÁN bajuszát találta a II. Jászsági Bajuszmustra legszebb bajuszának. A győztes jászkiséri nagypapa díja a Gyűrüs Tibor bakonysárkányi kovácsmester által felajánlott pörge bajusz formájú hun kori tűzcsiholó vas volt kis bőrtokban, a szükséges kovakővel és taplóval. Valamennyi nevező névre szóló emléklapot kapott. A képeket Hamar József és Szilágyi Péter készítette.

II. Jászsági Bajuszmustra a facebookon


Újra világbajnok a magyar bajusz

Nagyszerű magyar sikerek születettek az Antwerpenben megrendezett Bajusz- és Szakáll Világbajnokságon – ahová a Magyar Bajusz Társaság négy fős csapata a társaság tagjainak támogatásával utazott ki.

A Magyar bajusz kategóriában JÁROMI ZSOLT harmadszor szerzett VILÁGBAJNOKI CÍMET!
A másik két induló, Bajkai István és Sólyom Ferenc helyezéséről még nem érkezett hivatalos tájékoztatás.

Képgaléria a facebookon

A Természetes bajusz kategóriában a sokszoros világbajnok, verhetetlen német Wolfgang Schneider mögött KISS MÁTYÁS élete első nemzetközi versenyén VICE-VILÁGBAJNOKI CÍMET nyert.

Volt még egy harmadik magyar résztvevő is a VB-n a Teljes szakáll kifent bajusszal kategóriában, az egyénileg kiutazó VONA TIBOR, aki kategóriájában III. HELYEZÉST ért el.

VIVÁT! VIVÁT! VIVÁT!


A magyar huszár éke: A bajusz

Az Orient rádió adásában: Téma: A magyar huszár éke: A bajusz .

Járomi Zsolt
Kiss Mátyás fafaragó
Szabó SándorSzentpétery István - koronaőrSzilágyi Péter - alapító tagVarga Mihály, Kunsági Bajuszkirály, dudás és mesemondó, BugacAmbrus Kristóf, Kunsági Bajuszkirály, EB 2. , gólyalábas, Sátoraljaújhely Gulyás László vándormuzsikusBóta András, EB. 2. hagyományőrző huszárCsepin Péter hö.huszárSzabó Vata Mezőföld szabad hajdújaPavuk LászlóGerencsér ZsoltHajda ZsigaZsolnai GáborBalanyi ZsoltRajnai DonátSzentpály ImreMudry PéterBajkai IstvánSimándi LászlóBenis MiklósKádár FerkóSólyom FerencMagi Imre
Papp Ernő
Jánváry Zoltán
Balog Ádám
Fejér Imre
Jakab Zsolt
Rácz Kristóf László
Hamar József